Foto`s van Snaidero keukens bij de Snaidero Concept Store te Arnemuiden.
   
  Saab 95 "de Trol"
 

Naast de gewone Saabs heb ik ook een oldtimer Saab 95. Deze oldtimer is van 1975 en is eigenlijk de estate versie van de bekendere Saab 96. Net als de Saab 96 is deze auto in eerste instantie geleverd met een 2 takt motor. De latere bouwjaren zijn echter voorzien van een V4 viertaktmotor. Deze motor is geleverd door Ford (dezelfde motor als in de Ford Taunus zat toen). Lees meer over de Saab 95 verderop op deze pagina.

Oorspronkelijk is de Trol (zo noemen we de Saab 95 thuis) in Nederland geleverd in de kleur Oranje. Na verloop van tijd was dit wat minder mooi geworden, daarom is `t ie overgespoten naar Tyroler Groen. Het spuiten is niet helemaal grondig gedaan, daarom kun je hier en daar (bijvoorbeeld onder de motorkap) nog zien dat de auto eerst Oranje is geweest.

Na al die jaren is er best wat gereviseerd voordat ik `m kreeg. Gelukkig maar want zo handig ben ik niet. Sinds dat ik `m heb is het volgende gedaan:

- Bedrading van de electra gecorrigeerd zodat grootlicht/dimlicht apart gebruikt kan worden.

- Achteruitrijd verlichting gemaakt.

- Interieurverlichting gemaakt (voor- en achter).

- Fasten Seatbelts lampje werkend gemaakt voor beide voorstoelen.

- Mistverlichting gemaakt.

- Motor beter afgesteld (loopt nu veel rustiger).

- Contactpunten vervangen.

- Luchtfilter vervangen.

- Bougiekabels vervangen.

- Banden vervangen.

- Ruitenwissers gemaakt (een stangetje moest vervangen worden).

- Stofhoezen van de stuurinrichting gerepareerd. De linkerkant is vernieuwd.

- Sloten gemaakt (eerst kon de auto niet op slot).

- Driepuntsgordels gemonteerd voor de middelste bank.

- Vacuüm vervroeger vervangen.

Eigenlijk hoefde er niet echt gek veel aan gedaan te worden dus, ik ga er maar van uit dat dit het voorlopig wel zo is. Ik denk wel dat de komende tijd nog wat preventieve zaken aangepakt moeten worden om roestvorming te voorkomen.

Voor zover ik weet is m`n 95 helemaal origineel, enkel een paar kleine dingen niet. Origineel zat er bijvoorbeeld een automatische choke op, maar dat heeft Boudewijn (een van de vorige eigenaren) vervangen door een handmatige choke.

   
  Inmiddels gebruik ik de Trol ook om gewoon naar m`n werk te rijden. Klanten vinden het ook wel heel leuk zo`n oude Saab 95.
  Inmiddels gebruik ik de Trol ook om gewoon naar m`n werk te rijden. Klanten vinden het ook wel heel leuk zo`n oude Saab 95. Voor de langere stukken pak ik toch wel een andere Saab. Airco en zo is dan toch wel comfortabel.
   
  De Trol samen met de Cessna op het vliegveld.
 
De Trol samen met de Cessna op het vliegveld.
   
  Het nieuwe stuur zit in de trol gemonteerd. Het is wel niet origineel voor in een Saab 95 maar wel leuk.
  Het nieuwe stuur zit in de trol gemonteerd. Het is wel niet origineel voor in een Saab 95 maar wel leuk.
   
  Weer eens met de Saab 95 op pad.
 
  Kinderwagens en zo hoef je bij de Saab 95 niet eens in te klappen.
   
 
   
  Met behulp van de TomTom kan ik nu zelfs handsfree bellen in de Trol. In het schermpje kun je zelfs zien wie er belt (Jan Pieter dus).
 
Met behulp van de TomTom kan ik nu zelfs handsfree bellen in de Trol. In het schermpje kun je zelfs zien wie er belt (Jan Pieter in dit geval dus).
   
  De Trol hier bij `t veerse meer.
  De Trol hier bij `t veerse meer.
   
  Op klantenbezoek met de Saab 95, de meeste klanten vinden het wel leuk zo`n oldtimer.
  Op klantenbezoek met de Saab 95, de meeste klanten vinden het wel leuk zo`n oldtimer.
   
  Met de Saab 95 op klantenbezoek in Vlissingen.
  Met de Saab 95 op klantenbezoek in Vlissingen.
   
  Nu dat Aart (de buurman) de motor opnieuw heeft afgesteld en de contactpunten heeft vernieuwd loopt de Trol net even wat harder.
  Nu dat Aad (de buurman) de motor opnieuw heeft afgesteld en de contactpunten heeft vernieuwd loopt de Trol net even wat harder.
   
  Soms gaan we met een paar Saabs op pad, Judith is nog niet zo van de oldtimers helaas.
  Soms gaan we met een paar Saabs op pad, Judith is nog niet zo van de oldtimers helaas.
   
  Inmiddels hebben we de velgen van de Saab ook in de kleur van de auto.
  Inmiddels hebben we de velgen van de Saab ook in de kleur van de auto.
   
  De Saab op de zaak.
   
  Over de Saab 95
 

De Saab 95 is een 7 persoons stationwagen met 3 deuren, op zich best uniek, een "oldtimer SUV" dus. Van 1959 tot 1978 was de Saab 95 in productie (de Saab 96 werd trouwens van 1960 tot 1980 gemaakt). Zoals hierboven al aangegeven werden de 95`s en 96`s in eerste instantie aangedreven door een tweetakt motor (een 3 cylinder motor met 840 of 850cc). Dit omdat beide modellen afgeleid waren van de Saab 93 (waarvan de productie in 1960 werd gestopt).

Vanaf 1967 werden zowel de Saab 95 als de 96 voorzien van een 1498cc V4 motor die door Ford werd geleverd (kwam uit de Ford Taunus 12M). Deze ford motor leverde 65pk bij 4700 toeren. Van nul tot 100 duurt bij de 95 "slechts" 16 seconden. De topsnelheid van de 95 is 155km, het advies is echter om niet harder te rijden dan 140km per uur. In totaal zijn er 110527 stuks gebouwd van de Saab 95.

De vrijloop die benodigd was voor het tweetakt systeem werd echter ook geleverd bij de auto`s met de V4. Op zich niet nodig maar kan wel handig zijn als bijvoorbeeld de koppeling stuk is. De vrijloop is een hendeltje bij je voeten waardoor de auto stationair blijft draaien. Stel je voor dat de 2 takter van een berg afreed dan bleef de motor ongesmeerd omdat er geen gas werd gegeven. Door de vrijloop kon de smering gewoon doorgaan en liep de motor niet vast.

De Saab 95 werd voorzien van een 3e bankje, dus in de "kattebak" nog een bankje waar kinderen op zaten die dan andersom zaten. Op een nieuwe Volvo zagen we dat onlangs nog, dus zo gek was dat niet. Vanaf 1976 stopte Saab met het derde bankje, maar onze Trol is van 1975 dus wij hebben nog wel een derde bankje.

   
  Met de 95 ben ik in 2012 naar IntSaab in Spa geweest. Klik op de foto voor meer afbeeldingen.
   
  Relevante links:
   
  Instructieboekje van de Saab 95 en 96 van 1976.
  Autovisie test van de Saab 96 V4 (sedan versie).
  Saab museum Dalfsen.
  Saab klassieker onderdelen website.
  Foto`s IntSaab 2012 Spa.
   
   
 
Bekijk hier de collectie met Italiaanse design keukens van de Snaidero Concept Store.
   
   
  Neem contact op met de Snaidero Concept Store, de specialist in Italiaanse design keukens van Snaidero.
Bekijk hier de aanbiedingen met Italiaanse design keukens van de Snaidero Concept Store.
   
   
  Bekijk het assortiment met Neff inbouw apparatuur voor uw keuken op de speciale website voor Neff inbouw apparaten. We zijn gespecialiseerd in Neff toestellen voor in uw nieuwe Snaidero keuken.