Foto`s met Italiaanse design keukens.
 
Interview met Paolo Pininfarina
bij presentatie nieuwe Snaidero Ola 20 keuken
   
 

Mag ik u voorstellen aan Paolo Pininfarina, de laatste telg uit één van de belangrijkste en beroemdste families in de automobielwereld. Maar hij is meer dan dat: in 1958 studeerde hij af als werktuigbouwkundige aan de Polytechnische Universiteit van Turijn, en tegenwoordig is Paolo Pininfarina de ontwerper van een scala aan objecten: van vliegtuigen tot stadions, en van meubelelementen tot woonwijken. Zijn ontwerpen zijn direct herkenbaar: lineair, modern, markant en avant-gardistisch.

   
  De nieuwe Snaidero keuken Ola 20 is ontworpen door Paolo Pininfarina.
   
 

Paolo Pininfarina leverde het design dat al twintig jaar karakteristiek was voor een aantal Snaidero modellen, een ontwerp dat geschiedenis heeft gemaakt voor het Italiaanse merk Snaidero, dat over de hele wereld bekend staat als toonbeeld van de synthese, elegantie, verfijning en superbe detaillering die het echte Italiaanse design kenmerken. Met Paolo Pininfarina wilden we praten over de historische samenwerking waaruit dit is ontstaan.

 
 

Idea 2000, Viva , OLA, Acropolis, Venus en nu OLA 20: een succesverhaal van Snaidero…
Achter het nieuwste project van Pininfarina dat we nu presenteren ligt in feite een jarenlange samenwerking. Een samenwerking die is gericht op een visie die Snaidero en Pininfarina tot een eenheid hebben gemaakt: de voortdurende spanning van het onderzoek, het experimenteren, een totaalconcept van innovatie, de alomvattende zoektocht naar authenticiteit.

Om het twee decennia overspannende succes te vieren hebben we besloten een cultmodel uit de jaren ’90 opnieuw uit te brengen, een model dat we al jaren voeren. Daaruit is Ola 20 voortgekomen – lichter, duurzamer (zowel qua productieproces als in de materialen), nog meer tot de essentie teruggebracht, met simpele, heldere lijnen, en nog gemakkelijker aan de wensen van de klant te passen. Kortom: eigentijds.

 
  De nieuwe Snaidero Ola 20 keuken is toch een stuk strakker uitgevoerd dan de vorige versies.
   
 
De producten zijn heel herkenbaar. Maar wat zijn eigenlijk de kenmerken van Pininfarina design?
Innovatie, zowel met betrekking tot de vorm als de inhoud. Het is design dat geen trends volgt, maar ze juist creëert. Complex, maar tegelijkertijd teruggebracht tot het essentiële – zonder franje. Wel voorzien van de laatste technologie. Wat dat laatste betreft: Ola 20 is beslist een technisch hoogstandje. Dan doel ik op het ontwerp zelf, en de industriële technologie die nodig was voor het lakken. Door het gebruik van speciale (metallic) lakken heeft het oppervlak zijn buitengewoon fraaie hooglans gekregen.
 
  De eindkasten van de hoge kastenwand worden bij de Snaidero Ola 20 uitgevoerd met een afronding.
   
 

Was het moeilijk om een model dat al zo lang verkocht wordt, weer nieuw leven in te blazen?

Ik houd niet van retro. Ola20 verhoudt zich tot Ola op dezelfde manier als de Alfa Romeo 2uettottanta is geïnspireerd door de oorspronkelijke Alfa Romeo duetto. Het ontwerp heeft alleen de gebogen lijn behouden, ongetwijfeld wat de Ola20 tot een echte Snaidero maakt, en de (afzuig)kap, die nog de oorspronkelijke gewelfde croupierblende heeft. Twintig jaar geleden werd de keuken bijna helemaal met de hand getekend – we zaten daar in de studio met potlood en liniaal om de verhoudingen te kunnen zien. Tegenwoordig is dat allemaal gedigitaliseerd en kun je het model dat je net hebt gecreëerd direct bekijken.

   
  Boven de kookplaat van de Snaidero Ola 20 keuken hoort de wandkast met de originele croupier blende (de bolling dus waarachter de afzuigkap zit).
 
 

Vergelijking tussen de OLA en de OLA20

De oorspronkelijke OLA had gebogen lijnen die vanuit esthetisch oogpunt heel sterk waren, heel architectonisch, bijna opzichtig – dat hoorde bij die tijd.
Nu gebruiken we die curves op een meer bewuste manier, wat discreter en nuchterder, zoals bij de eindelementen. Ze zijn daar toegepast om stilistische redenen, maar ook voor de veiligheid, om allerlei ongelukken in huis te vermijden.
 
  Het overhangende aanrecht deel van de Snaidero Ola 20 keuken wordt gedragen door een hele speciale door Pininfarina ontworpen voet.
   
 

De nieuwe grenzen van de luxe – naar zijn mening…

Op dit moment is luxe als doel op zich te gemakkelijk. De laatste 20 jaar hebben we daar met Snaidero voldoende onderzoek naar gedaan, vanuit allerlei uitgangspunten – variërend van de top van Acropolis naar het verre Venus en Idea 2000. Met OLA 20 wilden we iets maken dat bij deze tijd past: een keuken is een symbool van betaalbare luxe. Naar mijn idee is dat het toppunt van elegantie, omdat het bereikbaar is: luxe, maar economisch verantwoord. Het ontwerp kan dan een beeld van elegantie en verfijning overbrengen, terwijl je toch met beide benen op de grond blijft staan en een ontwerp maakt voor mensen en voor de markt. Dat is, naar mijn mening, het hoogste ideaal van een ontwerper (tot zover het interview).

   
  Voor Alfa Romeo tekende Paolo Pininfarina laatst nog deze 2uettottanta, een ontwerp dat terug grijpt naar de originele Alfa Romeo Duetto. Dit is de auto waarnaar Paolo refereert in het artikel.
 
Voor Alfa Romeo tekende Paolo Pininfarina laatst nog deze 2uettottanta, een ontwerp dat terug grijpt naar de originele Alfa Romeo Duetto. Dit is de auto waarnaar Paolo refereert in het artikel. Een ander artikel over Paolo Pininfarina en de Snaidero Ola 20 keuken stond trouwens in het designvakblad keukens.
   
   
  Relevante links:
   
  Foto`s van de presentatie van de Snaidero Ola 20 in Milaan.
  Folder van de Snaidero Ola 20 keuken.
  Folder met Italiaanse design keukens van Snaidero.
  Artikel in Vivace magazine inclusief bovenstaand interview met Paolo Pininfarina.
  Informatiepagina over Paolo Pininfarina.
   
   
 
Bekijk hier de collectie met Italiaanse design keukens van de Snaidero Concept Store.
   
   
  Neem contact op met de Snaidero Concept Store, de specialist in Italiaanse design keukens van Snaidero.
Bekijk hier de aanbiedingen met Italiaanse design keukens van de Snaidero Concept Store.
   
   
  Bekijk het assortiment met Neff inbouw apparatuur voor uw keuken op de speciale website voor Neff inbouw apparaten. We zijn gespecialiseerd in Neff toestellen voor in uw nieuwe Snaidero keuken.