|
|
|
Draadjesvlees/suddervlees uit de hoge druk stoomoven. |
|
|
|
Suddervlees is iets wat oma vroeger klaarmaakte maar wat wij zelf eigenlijk nooit meer doen. Wel jammer, want met de hogedrukstoomoven kun je het heel makkelijk en vooral ook heel snel klaar maken. Suddervlees wordt ook wel draadjes vlees genoemd omdat de structuur van het vlees draderig wordt als het eenmaal gaar is. |
|
|
|
Hoofdgerecht voor 6 personen.
Ingredienten:
- 1 kilo fijne sudderlapjes. Je kunt mager vlees pakken (van het staartstuk) of vetter vlees (sucadelappen).
- 80 gram roomboter
- 125 gram grof gesneden champignons
- 2 grof gesneden uien
- 2 grof gesneden vleestomaten
- 0,5 dl balsamico
- 2 eetlepels suiker
- 1 dl warm water (evt mengen / deels vervangen door rode wijn)
- scheutje zout
- paar laurierblaadjes
- beetje peper
Bereiden:
-
Bak het vlees in de roomboter even bruin (enkel voor de kleur, dus maak je niet druk over garen). Bij vet vlees zoals riblappen heb ik vaak niet eens boter of olie nodig.
-
Doe het vlees samen met de ui, suiker, zout, champignons, tomaat en laurier in een dichte stoomovenpan (dus zonder gaatjes).
-
In de pan waar je net het vlees hebt gekleurd laat je nu het water met de balsamico goed warm worden zodat het vlees niet schrikt van het koude vocht (daar wordt het taai van). Zelf zorg ik er altijd voor dat het vlees in elk geval onder water staat, de rest maakt niet zo uit.
-
Doe nu het warme vocht bij het vlees.
-
Doe de stoomovenpan nu 45 minuten op 120 graden in de stoomoven (kijk aub voor de grap even onderaan deze pagina wat de tijdwinst is t.o.v. draadjesvlees zoals oma het deed). Als het dikke sucadelappen zijn doe ik ze trouwens 5 minuten langer in de stoomoven.
|
|
|
|
 |
|
Alles zit nu in de stoomoven pan. Nu nog even het vocht opwarmen. |
|
|
|
 |
|
Het warme vocht is nu toegevoegd in de pan. Het geheel kan nu de Míele hoge druk stoomoven in. |
|
|
|

|
|
Het vlees is na zo`n 45 minuten stomen met de hoge drukstoomoven klaar. |
|
|
|
|
|
Heb je geen stoomoven? Doe het dan als volgt: |
|
|
|
Sudder het vlees op een heel laag vuur in de pan in enkele uren klaar totdat het uit elkaar valt. Dit kan echt uren duren. Sommige recepten gaan uit van 2 á 3 uur stooftijd, dit gaat misschien bij een mals sukadelapje, maar een doorregen runderlap heeft veel meer tijd nodig. Denk aan 5 á 6 uur. Je kunt trouwens ook je pan in de hetelucht oven zetten op 140 graden Celsius.
|
|
|
|
|
|
Relevante links: |
|
|
|
Kerntemperaturen voor de oven. |
|
Oosterse versie van Rundvlees uit de stoomoven (jbf-methode). |
|
Traditionele methode om Rendang vlees in de stoomoven te maken. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
|
|
 |